Lærere

H.H. den 16. Karmapa Rangjung Rigpe Dorje

k16_small-133x150Den 16. Karmapa (1924-1981) blev født i Derge-provinsen i Østtibet. Den foregående Karmapa, Katjab Dordje (1871-1922) efterlod et brev som beskrev omstændighederne for hans næste genfødsel. Ud fra dette brev var Tsurpu-klosteret i stand til at finde det rigtige barn. I 1931 blev den unge Karmapa ordineret munk og modtog Karmapaernes traditionelle klæder og den sorte krone. Den 16. Karmapa regnes for en af de største meditationsmestre i det 20. århundrede.

 

 

H.H. den 17. Karmapa Thaye Dordje

k17with_crown-133x150Den 17. Karmapa blev født i Tibet i 1983. Traditionelt siges Karmapaerne at genkende sig selv i hver ny inkarnation, og næsten så snart han kunne tale, fortalte d. 17. Karmapa sine forældre, hvem han var. Efter at være flygtet ud af det kinesisk-kontrollerede Tibet i 1994 blev han i Indien formelt anerkendt som den højeste lama inden for Karma Kadjy-linjen af Shamar Rinpotje. Her blev han også givet navnet Trinley Thaye Dordje, som betyder “Ubegrænset uforanderlig Buddha aktivitet”. I dag bor Karmapa i New Delhi, samt i Kalimpong i det østlige Himalaya. Han rejser ofte i Vesten, og har besøgt Danmark flere gange og givet både indvielser og belæringer. D. 17. Karmapa er i dag det åndelige overhoved for over 900 klostre og meditationscentre verden over, og han er en stor inspirationskilde for tusindvis af diamantvejsbuddhister.

Besøg karmapa.org for mere information.

 

H.H. den 14. Kunzig Shamar Rinpotje

shamarpa-133x150Navnet Shamarpa betyder “manden med den røde krone”. Shamarpaerne blev forudsagt af den 2. Karmapa (1204-1283) og siges at udtrykke Karmapas månelignende aktivitet. Shamarpa regnes også for at være en udstråling af Buddha Grænseløst Lys (Amitabha). Genfødslerne af Karmapa og Shamarpa har siden 1300-tallet skiftevis været hinandens lærer og elev. Den Forhenværende 14. Shamarpa, Mipham Thjøkyi Lodrø (f. 1952-2014), blev genkendt og uddannet af den 16. Karmapa, og det var Shamarpa, der genkendte og indsatte den nuværende Karmapa, Thaye Dordje. Shamarpa rejste ofte i Vesten, hvor han blandt andet underviste og gav indvielser til tusindvis af bl.a. lama Ole Nydahls elever.

Besøg shamarpa.org for mere information.

 

Lopøn Tsetju Rinpotje

lopontje-133x150Lopøn Tsetju Rinpotje (1919-2003) var lama Ole og Hannah Nydahls første buddhistiske lærer. Han understøttede utrætteligt deres arbejde igennem 36 år og var en stor inspiration for alle, der mødte ham. Blandt meget andet gav Rinpotje utallige indvielser til lama Oles elever i Europas diamantvejscentre. Lopøn Tsetju Rinpotje stod desuden for bygningen af mange stupaer i Europa, heriblandt Vestens største nær Malaga i Sydspanien.

 

 

Lama Ole og Hannah Nydahl

ole+hannah-133x150Lama Ole og hans kone, Hannah, blev elever af den 16. Karmapa i 1969. Efter 3-4 års studier og meditation i Himalaya tog de – på opfordring af den 16. Karmapa – tilbage til Danmark for at gøre buddhismen tilgængelig for vesterlændinge. Siden da har lama Ole og Hannah været de bærende kræfter i dette arbejde. Lama Ole rejser jorden rundt flere gange årligt for at holde foredrag og kurser, og har i dag grundlagt mere end 600 Diamantvejscentre og -grupper over hele verden. Lama Ole Nydahl har undervist i buddhismens virksomme metoder siden 1972, og er holder af meditationen ’Phowa’, som han har videregivet til mere end 100.000 elever.

Når Hannah Nydahl ikke rejste verden rundt sammen med lama Ole, var hendes vigtigste funktioner at tolke for nogle af de højeste lamaer inden for Karma Kadjy Linjen og oversætte væsentlige buddhistiske tekster fra tibetansk. Efter 6 måneders alvorlig sygdom døde Hannah Nydahl den 1. april 2007 i København i en alder af 61.

Besøg lama-ole-nydahl.org for mere information.

 

Sherab Djaltsen Rinpotje

sherab-133x150Sherab Djaltsen Rinpotje er en højt respekteret Karma Kadjy lama, der bærer titlen ’maniwa’. Det betyder, at han har gentaget Kærlige Øjnes mantra mindst 1 milliard gange. Rinpotjes kloster, Nyeshang, har til huse på Swayambhu-bjerget i udkanten af Nepals hovedstad, Kathmandu. Ud over dette kloster leder han også et tilbagetrækningssted i Pharping og et nonnekloster tæt på hovedstaden. Efter Lopøn Tsetju Rinpoches død i 2003 har Sherab Djaltsen Rinpotje overtaget hans funktioner i Vesten, som bestod i at give belæringer og indvielser i diamantvejscentre verden over. Rinpotje besøgte Danmark i oktober 2006, hvor han gav indvielse på Matjig Labdron, og igen i juli 2007, hvor han gav indvielse på Hvid Befrierinde (Tib. Tara) og Guru Rinpoche.

Besøg sherabgyaltsen.com for mere information.

 

Lama Jigme Rinpotje

jigme_small-133x150Lama Jigme Rinpotje blev født ind i den 16. Karmapas familie, som bror til Kunzig Shamar Rinpotje. Han modtog en lang række belæringer fra den 16. Karmapa, som efter sit første besøg i Vesten bad ham være sin repræsentant i Vesten. Siden dengang har Jigme Rinpotje ledet Karmapas sæde i Europa, Dhagpo Kadjy Ling i Frankrig. Han er en højt respekteret lama, og mange har nydt gavn af hans dybe viden og forståelse af den vestlige livsførelse, samt hans praktiske visdom, varme og humor.

Besøg jigmela.org for mere information.